Navigatie

Freestyle BMX-er Shanice Silva Cruz

Olympisch goud in Tokio - 2020, dat is wat Shanice Silva Cruz wil en daar gaat ze de komende tijd alles voor doen. En dus reist ze vijf keer in de week in alle vroegte van Rotterdam naar Eindhoven. In het 040 BMX Park staat een schuimbak voor het oefenen van tricky stunts én zijn de ramps hoog genoeg om te trainen voor internationale wedstrijden.

De geboren en getogen Rotterdamse was pas zeven jaar toen ze de prestaties van Inge de Bruijn tijdens de Olympische Spelen van 2000 in Sydney intensief volgde. Thuis voor de tv, op een luchtbed, gilde Shanice haar met borstcrawlbewegingen naar de finish. Dacht: meedoen aan de Olympische Spelen, hoe mooi is dat?

Achttien jaar later staat ze 12e in het klassement van de world tour bij de vrouwen in het freestyle BMX'en, sinds afgelopen zomer een Olympische discipline. Aangezien er negen tickets zijn te verdelen voor de Spelen in Tokio in 2020, is de kans groot dat haar droom uitkomt.

Want als Shanice iets wil, zet ze haar tanden erin en laat niet meer los. Haar rocky achtergrond, karakter, talent en doorzettingsvermogen hebben haar gevormd tot de veelbelovende atlete die in 2020 een grote kans maakt op goud. 

Er is meer nodig

Qua niveau is Tokio binnen handbereik. Deze BMX ster werd zevende tijdens het wereldkampioenschap 2017. Maar meedoen aan de Spelen betekent niet alleen veel talent hebben en heel hard trainen. Het is ook de halve wereld afreizen voor alle kwalificatiewedstrijden. Minimaal 20 zijn het er vanaf november 2018 t/m mei 2020. 20 vliegtickets met hotelovernachtingen. Een hoop geld dus - dat er op dit moment nog niet is.

BMX freestyle valt nog niet onder de ‘topsporten’ van het NOC-NSF. Wel een Olympische discipline dus, maar geen A-status voor de Nederlandse deelnemers. Dat betekent weinig begeleiding en geen vergoeding. Voor de mannen wordt dit vaak opgelost met sponsorcontracten bij bijvoorbeeld Red Bull, GoPro of Oakley. Voor de vrouwen is dat nog niet zo ver.

Ze mag geen wedstrijd missen

De allesbepalende puntentelling voor een plek op de Olympische Spelen in Tokio loopt tussen november 2018 en november 2019. In die periode mag Shanice geen internationale wedstrijd missen. Dit jaar heeft ze twee belangrijke wedstrijden in Japan en Canada laten schieten, omdat de reiskosten niet konden worden betaald. Dat mag niet meer gebeuren als dat haar deelname aan de Spelen in gevaar brengt. Een A-status als topsporter bij het NOC-NSF, waarbij je een basisinkomen krijgt en je fulltime met je sport bezig kunt zijn, is daarom erg welkom.

Prestaties

  • 2014 BMX Masters Keulen – 2e
  • 2015 Fise Montpellier – 1e
  • 2016 Fise Montpellier – 3e
  • 2017 WK (China) – 7e
  • 2017 UCI World Tour – eindranking 5e

Tot die tijd...

Vragen we jouw hulpHoe zou jij Shanice kunnen helpen haar droom te verwezenlijken? We zijn zijn benieuwd naar jouw ideeën en reactie en denken graag mee. Bekijk hier de Sponsor packs en Sponsor donaties en neem zeker even contact met ons op.

Met jouw sponsoring of donatie komt Tokio steeds dichterbij!

 

© 2018 - 2020 Shanice Silva Cruz | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel